SYROP Z MIĘTY. PROSTY PRZEPIS.

Dlaczego warto przygotować syrop z mięty? 
Bo to pyszny, zdrowy i tani sposób na poprawę zdrowia. Syrop poprawia trawienie, wspiera naszą odporność, jest pomocny w leczeniu infekcji, łagodzi kaszel.
Działa przeciwbólowo (np. w migrenach, bólu żołądka). Ceniony jest również za właściwości przeciwwymiotne i antybakteryjne.

I co najważniejsze jego przygotowanie jest bardzo proste.

Przepis:
ok. 40 gałązek mięty (mogą być różne rodzaje)
3 cytryny
1/2 kg cukru
2 l wody

Sposób przygotowania:
  1. Gałązki mięty myjemy i wypełniamy nimi słój. 
  2. Wodę gotujemy (należy ja nieco ostudzić, warto poczekać 10 minut) i dodajemy sok z cytryn, oraz czyste skórki cytryny. Koniecznie cytrynę wcześniej umyj.
  3. Dodajemy do wody z cytryną cukier. Dokładnie wszystko mieszamy.
  4. Zalewamy gałązki mięty w słoju.
  5. Odstawiamy na 8-10 godzin. 
  6. Po upływie tego czasu, wyjmujemy gałązki mięty a syrop przelewamy przez sito.
  7. Ponownie zagotowujemy, by przelać do słoiczków.
  8. Warto słoiczki pasteryzować przez ok. 5 minut.
W ten sam sposób możesz przygotować syropy z innych ziół: melisy, pokrzywy.
Na zdrowie!
Tu znajdziesz filmik, jak krok po kroku zrobić syrop z mięty?
https://youtu.be/p1M9Cec_RQY


Morbi in sem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

asdadasdasd