Syrop z mięty. Prosty przepis

Dlaczego warto przygotować syrop z mięty? 
Bo to pyszny, zdrowy i tani sposób na poprawę zdrowia. Syrop poprawia trawienie, wspiera naszą odporność, jest pomocny w leczeniu infekcji, łagodzi kaszel.
Działa przeciwbólowo (np. w migrenach, bólu żołądka). Ceniony jest również za właściwości przeciwwymiotne i antybakteryjne.

I co najważniejsze jego przygotowanie jest bardzo proste.

Przepis:
ok. 40 gałązek mięty (mogą być różne rodzaje)
3 cytryny
1/2 kg cukru
2 l wody

Sposób przygotowania:
  1. Gałązki mięty myjemy i wypełniamy nimi słój. 
  2. Wodę gotujemy (należy ja nieco ostudzić, warto poczekać 10 minut) i dodajemy sok z cytryn, oraz czyste skórki cytryny. Koniecznie cytrynę wcześniej umyj.
  3. Dodajemy do wody z cytryną cukier. Dokładnie wszystko mieszamy.
  4. Zalewamy gałązki mięty w słoju.
  5. Odstawiamy na 8-10 godzin. 
  6. Po upływie tego czasu, wyjmujemy gałązki mięty a syrop przelewamy przez sito.
  7. Ponownie zagotowujemy, by przelać do słoiczków.
  8. Warto słoiczki pasteryzować przez ok. 5 minut.
W ten sam sposób możesz przygotować syropy z innych ziół: melisy, pokrzywy.
Na zdrowie!
Tu znajdziesz filmik, jak krok po kroku zrobić syrop z mięty?
https://youtu.be/p1M9Cec_RQY