Bo to pyszny, zdrowy i tani sposób na poprawę zdrowia. Syrop poprawia trawienie, wspiera naszą odporność, jest pomocny w leczeniu infekcji, łagodzi kaszel.
Działa przeciwbólowo (np. w migrenach, bólu żołądka). Ceniony jest również za właściwości przeciwwymiotne i antybakteryjne.
I co najważniejsze jego przygotowanie jest bardzo proste.
Przepis:
ok. 40 gałązek mięty (mogą być różne rodzaje)
3 cytryny
1/2 kg cukru
2 l wody
Sposób przygotowania:
- Gałązki mięty myjemy i wypełniamy nimi słój.
- Wodę gotujemy (należy ja nieco ostudzić, warto poczekać 10 minut) i dodajemy sok z cytryn, oraz czyste skórki cytryny. Koniecznie cytrynę wcześniej umyj.
- Dodajemy do wody z cytryną cukier. Dokładnie wszystko mieszamy.
- Zalewamy gałązki mięty w słoju.
- Odstawiamy na 8-10 godzin.
- Po upływie tego czasu, wyjmujemy gałązki mięty a syrop przelewamy przez sito.
- Ponownie zagotowujemy, by przelać do słoiczków.
- Warto słoiczki pasteryzować przez ok. 5 minut.
Na zdrowie!
Tu znajdziesz filmik, jak krok po kroku zrobić syrop z mięty?
https://youtu.be/p1M9Cec_RQY