Pokochaj latem gazpacho

Kiedy, jak nie latem? To miłość pełna energii, promieni słońca i radości.
To hiszpańska "wodzionka" rodem z Andaluzji. I tak jak śląska "wodzionka" jest najprostszym daniem na świecie! Nie wymaga gotowania:) Pychota w 10 minut! Danie idealne na upały: nasyci, orzeźwi, odżywi.
Dostarczasz sobie silnych przeciwutleniaczy (np. likopenu z pomidorów), obniżasz ciśnienie krwi, bo danie to jest bogate w potas, wspierasz swoje serce. Dzięki błonnikowi regulujesz pracę jelit. Zwróć uwagę na potężną dawkę witamin i składników mineralnych, bez których Twoje ciało choruje.

Co potrzebujesz? Niewiele:)
  • 3 pomidory
  • 1 paprykę
  • 3 ogórki zielone (najlepiej gruntowe)
  • czosnek 3-4 ząbki 
  • opcjonalnie cebulę
  • 2 kromki chleba
  • oliwę z oliwek lub olej rzepakowy (2 łyżki)
  • mikser i  trochę wody
Chleb rękoma poszarp na mniejsze kawałki, połącz z wyciśniętym czosnkiem i oliwą, tak by chleb nabrał wilgotności i aromatu.
Warzywa pobierz ze skórki, paprykę pozbaw nasionek. Pokrój i wrzuć do miksera. Zblenduj na gładka masę dodając trochę wody. Dodaj masę z chleba. Ponownie zblenduj. Przypraw solą, pieprzem, bazylią do smaku. Wody też dolej tyle, by otrzymać konsystencje zupy kremu. 
Dobrze przed podaniem schłodzić gazpacho w lodówce. 
Warto też przed podaniem posypać grzankami i drobno pokrojonym zielonym ogórkiem.

Smacznego!