POKOCHAJ LATEM GAZPACHO

Kiedy, jak nie latem? To miłość pełna energii, promieni słońca i radości.
To hiszpańska "wodzionka" rodem z Andaluzji. I tak jak śląska "wodzionka" jest najprostszym daniem na świecie! Nie wymaga gotowania:) Pychota w 10 minut! Danie idealne na upały: nasyci, orzeźwi, odżywi.
Dostarczasz sobie silnych przeciwutleniaczy (np. likopenu z pomidorów), obniżasz ciśnienie krwi, bo danie to jest bogate w potas, wspierasz swoje serce. Dzięki błonnikowi regulujesz pracę jelit. Zwróć uwagę na potężną dawkę witamin i składników mineralnych, bez których Twoje ciało choruje.

Co potrzebujesz? Niewiele:)
  • 3 pomidory
  • 1 paprykę
  • 3 ogórki zielone (najlepiej gruntowe)
  • czosnek 3-4 ząbki 
  • opcjonalnie cebulę
  • 2 kromki chleba
  • oliwę z oliwek lub olej rzepakowy (2 łyżki)
  • mikser i  trochę wody
Chleb rękoma poszarp na mniejsze kawałki, połącz z wyciśniętym czosnkiem i oliwą, tak by chleb nabrał wilgotności i aromatu.
Warzywa pobierz ze skórki, paprykę pozbaw nasionek. Pokrój i wrzuć do miksera. Zblenduj na gładka masę dodając trochę wody. Dodaj masę z chleba. Ponownie zblenduj. Przypraw solą, pieprzem, bazylią do smaku. Wody też dolej tyle, by otrzymać konsystencje zupy kremu. 
Dobrze przed podaniem schłodzić gazpacho w lodówce. 
Warto też przed podaniem posypać grzankami i drobno pokrojonym zielonym ogórkiem.

Smacznego!


Morbi in sem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

asdadasdasd