To hiszpańska "wodzionka" rodem z Andaluzji. I tak jak śląska "wodzionka" jest najprostszym daniem na świecie! Nie wymaga gotowania:) Pychota w 10 minut! Danie idealne na upały: nasyci, orzeźwi, odżywi.
Dostarczasz sobie silnych przeciwutleniaczy (np. likopenu z pomidorów), obniżasz ciśnienie krwi, bo danie to jest bogate w potas, wspierasz swoje serce. Dzięki błonnikowi regulujesz pracę jelit. Zwróć uwagę na potężną dawkę witamin i składników mineralnych, bez których Twoje ciało choruje.
Co potrzebujesz? Niewiele:)
- 3 pomidory
- 1 paprykę
- 3 ogórki zielone (najlepiej gruntowe)
- czosnek 3-4 ząbki
- opcjonalnie cebulę
- 2 kromki chleba
- oliwę z oliwek lub olej rzepakowy (2 łyżki)
- mikser i trochę wody
Warzywa pobierz ze skórki, paprykę pozbaw nasionek. Pokrój i wrzuć do miksera. Zblenduj na gładka masę dodając trochę wody. Dodaj masę z chleba. Ponownie zblenduj. Przypraw solą, pieprzem, bazylią do smaku. Wody też dolej tyle, by otrzymać konsystencje zupy kremu.
Dobrze przed podaniem schłodzić gazpacho w lodówce.
Warto też przed podaniem posypać grzankami i drobno pokrojonym zielonym ogórkiem.
Smacznego!