Olej z czarnuszki

Czarnuszka z nutką goryczy zwana często" złotem faraonów"czy czarnym kminkiem to kolejny skarb na liście leków nie z apteki.
Olej z czarnuszki (w sumie niedrogi) ma działanie:
  • przeciwzapalne i przeciwnowotworowe dzięki dużej zawartości  antyoksydantów i  substancji odtruwających
  • obniżające ciśnienie krwi
  • obniżające/ regulujące poziom cukru we krwi
  • stymulujące właściwą pracę trzustki i nerek
  • wspierające nasz organizm w walce z alergiami (również z objawami na skórze)
  • kojące przy wrzodach żołądka
  • regulujące pracę jelita grubego, wątroby, nerek
  • poprawia odporność organizmu na infekcje bakteryjne
Kupując zawsze wybieraj olej w ciemnym szkle, nierafinowany , tłoczony na zimno.
Ważne:
  • olej używaj tylko na zimno (sałatki, kasze, kanapki)
  • po otwarciu butelki przechowuj ją w lodówce
Polecam Wam zasadę różnorodności. Tak, by nasze menu było jak najbogatsze. Dotyczy to również wyboru tłuszczy roślinnych. Warto stosować wymiennie najlepsze dla naszego zdrowia rozwiązania. To oznacza, że kiedy zjecie już olej lniany, zakupcie sobie np. olej z czarnuszki. A jak i ten się skończy pokochajcie na jakiś czas np.oliwę z oliwek.

Osoby, które już chorują (cukrzyca 2, nadciśnienie, choroby wątroby, trzuski) powinny stosować olej z czarnuszki zdecydowanie częściej min. 1/2 łyżeczki 2 razy dziennie (najlepiej w trakcie posiłku)

Przeciwskazania: kobiety w ciąży, oraz kobiety starajace się zajść w ciążę, osoby z bardzo niskim ciśnieniem.
Na zdrowie!

Rysunek1jpg