Olej z czarnuszki (w sumie niedrogi) ma działanie:
- przeciwzapalne i przeciwnowotworowe dzięki dużej zawartości antyoksydantów i substancji odtruwających
- obniżające ciśnienie krwi
- obniżające/ regulujące poziom cukru we krwi
- stymulujące właściwą pracę trzustki i nerek
- wspierające nasz organizm w walce z alergiami (również z objawami na skórze)
- kojące przy wrzodach żołądka
- regulujące pracę jelita grubego, wątroby, nerek
- poprawia odporność organizmu na infekcje bakteryjne
Ważne: .
- olej używaj tylko na zimno (sałatki, kasze, kanapki)
- po otwarciu butelki przechowuj ją w lodówce
Osoby, które już chorują (cukrzyca 2, nadciśnienie, choroby wątroby, trzuski) powinny stosować olej z czarnuszki zdecydowanie częściej min. 1/2 łyżeczki 2 razy dziennie (najlepiej w trakcie posiłku)
Przeciwskazania: kobiety w ciąży, oraz kobiety starajace się zajść w ciążę, osoby z bardzo niskim ciśnieniem.
Na zdrowie!