Czas na kiszenie ogórków.

Kiszonki są zdrowe i  tanie.
Jak przygotować sobie w domu naturalny probiotyk - kiszone ogórki?

Kup ogórki gruntowe - tyle, by zapełnić wybrany przez Ciebie słój czy garnek kamienny.
Ogórki pozostaw na 10-15min w ciepłej wodzie - po tym czasie wypłucz je pod bieżącą wodą.
Na dnie słoja umieść koper (zielony lub suszony)
Przygotuj czosnek - na słój 2,5l -  8 ząbków
Przygotuj chrzan  - na słój 2,5l - korzeń ok 6cm (pokrój go na słupki)
Wkładaj do słoja ogórki (dość ciasno) i przekładaj czosnkiem i chrzanem
Ogóki zalej ciepłą lub gorącą wodą z solą ( woda powinna być lekko słona)
Pozostaw słój na parapecie okna (słoneczna strona jest lepsza dla procesu fermentacji)
Po ok. 3-4 dniach ogórki gotowe! Smacznego:)


kiszenie ogrkw 5jpg

Morbi in sem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

asdadasdasd