Ząbek czosnku trzeba zmiażdżyć!

Chcesz zadbać o swoje serce, obniżyć cisnienie krwi, poziom trójglicerydów i cholesterolu?
Używaj w swojej kuchni czosnku.
To fantastyczny , naturalny antybiotyk ,który wzbogaci smak i aromat niemal każdego  dania.


Warto jednak wiedzieć, że
aby czosnek mógł oddać nam swoje prozdrowotne wartości musi zostać przez nas rozdrobniony (zmiażdźony), im bardziej tym lepiej.
Więc dobrym pomysłem jest używanie wyciskarki do czosnku. 

To własnie czosnkowi naukowcy przypisali właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające oraz potwierdzili jego skutecznośc w spieraniu leczenia chorób układu krążenia.
Czosnek to bogactwo witamin ( zwłaszcza wit C) , potasu, żelaza, fosforu i cynku.
Zawiera wolne enzymy, aminokwasy, wodę , trochę białka, flawonoidy, fitosterole. W sumie ponad 100 czynnych chemicznie substancji.
Za charakterystyczny zapach i smak czosnku odpowiadaja organiczne związki siarki.
Czosnek działa na bakterie zarówno Gram dodatnie jak i Gram ujemne.
Jest pomocny w zakażeniach Helikobacter pyrolii. Bakterii, która powoduje stany zapalne żołądka, wrzody i w konsekwencji nowotwór tego narządu.


Czosnek wykazuje również właściwości przeciwgrzybycze i przeciwpasożytnicze. Jego składniki zapobiegają agregacji płytek krwi, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie.

Ogrzewanie czosnku w wysokiej temperaturze powoduje straty w jego właściwościach  przeciwdrobnoustrojowych. Tak więc dodawaj zmiażdżony ząbek czosnku do letniego,  a nie do gorącego mleka. Podobnie postępuj z miodem , by nie redukować jego prozdrowotnych właściwości.



2018-06-28-17-17-38-020jpg