SKARBY LASU - SYROP Z PĘDÓW SOSNY

Początek maja to bardzo dobry czas, by pomyśleć o przygotowaniu naturalnego źródła odporności, czyli syropu z młodych pędów sosny.
Niemniej koniecznie (jeśli zamierzasz zbierać młode pędy w lesie) musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach:
  1. Nigdy nie zrywaj pędów szczytowych - tylko boczne! I pamiętaj by zbierać młode pędy z wielu drzew. Tak by, żadna z sosenek nie pozostała 'ogołocona'.
  2. Brązowe łuski wokół pędów się kleją (to olejki eteryczne), tak więc załóż rękawiczki.
  3. Łusek nie zrywaj a pędów nie myj, ani nie płucz. Po przyjściu do domu połóż pędy na godzinę na słońce, tak by ewentualne żyjątka miały czas na ewakuację.
Przygotowanie syropu jest bajecznie proste.

Potrzebujesz słoik - wielkość taka, by zmieścił się Twój zbiór. Przygotuj sobie cukier - 3/4 pojemności słoika oraz 2-3 łyżki wody. Młode pędy układamy naprzemiennie z cukrem, dość mocno ubijając.Ostatnią warstwą powinien być cukier, który polewamy kilkoma łyżkami wody.
Zakręcamy słoik i  pozostawiamy na minimum 3 tygodnie na słonecznym parapecie.
Warto co 2-3 dni otworzyć słoik, dognieść pędy i ponownie pozostawić na słonku.

Jakie właściwości ma syrop z pędów sosny?
Działa przeciwzapalnie, przy bólach gardła, anginie. Łagodzi kaszel.
Zawarte w syropie olejki eteryczne udrażniają drogi oddechowe, co ułatwia oddychanie.
Syrop z młodych pędów sosny zawiera sporo witaminy C, cenne sole mineralne i  węglowodany.

Syrop można pić profilaktycznie, by wzmocnić system odpornościowy. Zwłaszcza wtedy, gdy czujesz, że coś Cię 'bierze'.


asdadasdasd