SINICE- bohaterki słonecznego lata

Czy wiesz, że ...
Sinice nie pojawią się w czystej (WOLNEJ OD CHEMII) wodzie.
Woda musi być zanieczyszczona szkodliwymi substancjami chemicznymi.
Tak więc...
Im więcej sinic tym bardziej zanieczyszczona woda zwlaszcza: azotanami i fosforanami. To właśnie te substancje nadużywane są przez współczesnego, wygodnego Homo sapiens (niby człowieka rozumnego). To one przedostają się do ziemi i  wody dzięki ich powszechnemu stosowaniu w przemyśle , rolnictwie przez rolników (nawozy sztuczne), gospodarstwach domowych przez nas samych( stosujemy różne detergenty).

Sinice produkują biotoksyny niebezpieczne dla ludzi. Objawy zatrucia to zmiany na skórze, problemy z oddychaniem, nudności, bóle brzucha. Lepiej więc nie wchodzić do zielonej wody.

Im bardziej niszczymy matkę Naturę chemią, tym ważniejsza powinna być jej odbudowa.  Bez Niej nie istniejemy.
Sinice 2018 to kolejny przykład  braku równowagi ekosystemu, który świadomie niszczymy na ogromną skalę.

Prewencji i zapobiegania w skali odpowiadającej stratom - BRAK.

pobranejpg

ZABIĆ PSZCZOŁY - BYLE SZYBKO, BYLE WIĘCEJ, BYLE TANIO

Tak bardzo cieszy mnie każdy powrót do natury.
Każdy gest szacunku względem matki ziemi to bez wątpienia droga do  zdrowia i pełni sił witalnych.
Każdy dokonany gwałt na naturze, to gwałt na nas ludziach.

Co determinuje chore decyzje o użyciu niedozwolonych w UE pestycydów w produkcji rzepaku w Polsce?
Byle szybko, byle więcej, byle wygodniej.
Wolałabym, by zbiory rzepaku w tym roku były nieco mniejsze w zamian za ocalenie pszczół!   Bo pszczóły zabijemy i nie powrócą, a rzepak w kolejnym roku, może obrodzić rekordowo obficie. Ale muszą być pszczoły!
W roku 2017 by zadbać o plony rzepaku potrzebnych było 4 mln. rodzin pszczelich. A było ich już wtedy jedynie 1 mln. 
Więc w tym roku ZABIJAMY KOLEJNE? To ma być strategia?
Irytuje mnie krótkowzroczność, wygoda, brak planu B. Chociażby planu na odrodzenie pszczelich rodzin. Brakuje mi dyskusji i informacji. Mam dość decyzji, w których argumenty ma szansę przedstawić tylko jedna strona - ta silniejsza.

Idąc drogą byle szybko, byle więcej, byle tanio za kilka lat sami będziemy wskakiwać na drzewa i je ręcznie zapylać! 

Większość z nas już wie i  doświadcza niestety jak zaburzona równowaga środowiska, nadużywanie przez przemysł spożywczy i rolniczy środków chemicznych w tym pestycydów, używanie konserwantów, środków barwiących, słodzących i  wielu innych niszczy nasze zdrowie.
A to alergia, a to chora wątroba, obniżona odporność, choroba jelit, tarczycy, problem z utrzymaniem właściwej masy ciała, cukrzyca, nadciśnienie...
Szukamy nerwowo zdrowego jedzenia (warzyw, owoców, mięsa). W naszych małych gospodarstwach staramy się świadomie wybierać mniejsze zło.

I nie ustawajmy w tych działaniach. Edukujmy się. Czytajmy etykiety. 
Nikt tak o nas nie zadba jak my sami.




13881929_13881953jpg

Dlaczego w jabłku nie znajdziesz robaka? Czyli chemia w żywności.

Nie ma dobrego jedzenia. To fakt. Faktem jest również, że możemy spośród tego co dostepne wybierać to, co dla nas jest najlepsze.
Warzywa i owoce to kluczowa dla naszego zdrowia grupa produktów. 
Niestety  ich produkcja, by była maksymalnie wydajna została oparta na chemii.
Zużycie pestycydów i sztucznych nawozów w Polsce wzrasta z roku na rok, co jest sprzeczne z polityką prowadzoną przez Unię Europejską. Bezpośrednimi konsumentami tychże śmiertelnych związków jesteśmy my - klienci sklepów.
Warzywa i  owoce nie muszą już wytwarzać naturalnych mechanizmów obronnych przed szkodliwymi mikroorganizmami, bo człowiek zaburzając ekosystem wprowadził do produkcji substancje chemiczne, w tym na masową skalę pestycydy.
Obecnie nadużywane i wszechobecne.
Niektóre z pestycydów stanowią istotne zagrożenie dla naszego życia i zdrowia.

Mycie warzyw i owoców to konieczność. Już samo mycie pod bieżącą wodą w zależności od rodzaju warzywa czy owocu , oraz rodzaju pestycydów pozwala na oczyszczenie skórki średnio z 20% skutecznością redukcji pestycydu.
Chcesz uzyskać więcej?
Po powrocie z zakupów warzywno owocowych zastosuj kąpiele o różnym ph.
  1. pierwszy krok to kąpiel kwaśna (ocet jabłkowy na 1l wody i ok. 120ml) , kwasek cytrynowy 1l wody : 1 łyżka) w tym etapie kilkuminutowym pozbędziesz się większości szkodliwych bakterii
  2. drugi krok to kąpiel alkaliczna min.3 min - najlepiej zastosować sodę oczyszczoną (1 litr wody: 1 łyżka sody) - doprowadzamy w tej kąpieli do reakcji hydrolizy pestycydów. Woda może zmienić barwę i przejrzystość. 
  3. trzeci krok to wypłukanie produktów pod bieżącym strumieniem czystej wody, osuszenie.
Kochani badania nie pozostawiają cienia wątliwości:
Jedzenie warzyw i owoców bez ich mycia szkodzi naszemu zdrowiu.

Warzywa i owoce powinny pełnić kluczową rolę w naszej diecie.

TAK WIĘC:

Zadbaj o zdrowie swoich najbliższych, w tym dzieci i wypracuj nawyk mycia warzyw i owoców.
Pestycydy odpowiadają za zachorowania na nowotwory, maja wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, osłabiają m.in. tarczycę , wątrobę i trzustkę.
Nie masz czasu na wodne kąpiele warzyw i owoców? Poświęć choć minutę swojego czasu i umyj je w ciepłej wodzie. To Ci wyjdzie na zdrowie!

-EDYSK_2-artykuly_nowe7-154971116jpg


Ząbek czosnku trzeba zmiażdżyć!

Chcesz zadbać o swoje serce, obniżyć cisnienie krwi, poziom trójglicerydów i cholesterolu?
Używaj w swojej kuchni czosnku.
To fantastyczny , naturalny antybiotyk ,który wzbogaci smak i aromat niemal każdego  dania.


Warto jednak wiedzieć, że
aby czosnek mógł oddać nam swoje prozdrowotne wartości musi zostać przez nas rozdrobniony (zmiażdźony), im bardziej tym lepiej.
Więc dobrym pomysłem jest używanie wyciskarki do czosnku. 

To własnie czosnkowi naukowcy przypisali właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające oraz potwierdzili jego skutecznośc w spieraniu leczenia chorób układu krążenia.
Czosnek to bogactwo witamin ( zwłaszcza wit C) , potasu, żelaza, fosforu i cynku.
Zawiera wolne enzymy, aminokwasy, wodę , trochę białka, flawonoidy, fitosterole. W sumie ponad 100 czynnych chemicznie substancji.
Za charakterystyczny zapach i smak czosnku odpowiadaja organiczne związki siarki.
Czosnek działa na bakterie zarówno Gram dodatnie jak i Gram ujemne.
Jest pomocny w zakażeniach Helikobacter pyrolii. Bakterii, która powoduje stany zapalne żołądka, wrzody i w konsekwencji nowotwór tego narządu.


Czosnek wykazuje również właściwości przeciwgrzybycze i przeciwpasożytnicze. Jego składniki zapobiegają agregacji płytek krwi, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie.

Ogrzewanie czosnku w wysokiej temperaturze powoduje straty w jego właściwościach  przeciwdrobnoustrojowych. Tak więc dodawaj zmiażdżony ząbek czosnku do letniego,  a nie do gorącego mleka. Podobnie postępuj z miodem , by nie redukować jego prozdrowotnych właściwości.



2018-06-28-17-17-38-020jpg

Pleśnie w Twojej kuchni.

Pleśnie (grzyby) - to jedne z najbardziej powszechnych i  toksycznych substancji. Pojawiają się w powietrzu, w naszym domu (np. na ścianach, czy w łazienkach) oraz na jedzeniu.
Pleśnie są z nami od zawsze.

Wszystko, co ma pochodzenie roślinne lub zwierzęce może spleśnieć. To naturalny proces biodegradacji.
Większość pleśni w naszym klimacie nie jest dla nas bardzo groźna. Niemniej wiele z nich wydziela szkodliwe mykotoksyny, które mogą wywoływać m.in. reakcje alergiczne , choroby układu odechowego, ośrodkowego układu nerwowego. To właśnie pleśnie działają obciążająco na naszą wątrobę i mogą wywoływać choroby tego ważnego dla nas organu.

Pleśnie mogą pojawić się niemalże na każdym produkcie spożywczym: świeżych warzywach i owocach, produktach suszonych, płatkach zbożowych, w orzeszkach, chlebie. Jeśli więc na produkcie zauważysz pleśń wyrzuć całe opakowanie. Odkrojenie pleśni niewiele daje, bo toksyny mogły już dawno zainfekować całość ziemniaka, jabłka , słoiczka z dżemem itd.
I pamiętaj: gotowanie niszczy pleśń, ale nie jej toksyczność. Toksyn pleśniowych nie zabija również wysoka temperatura.

Stąd też:
  1. Staraj się nie kupować produktów przetworzonych i swoje posiłki przygotuj ze świeżych produktów w domu.
  2. Od czasu do czasu zrób solidny przegląd żywności w swojej kuchni. Zajrzyj do każdego słoika i opakowania.
  3. Kupuj chleb w małej piekarni i najlepiej ten na zakwasie - bakterie kwasu mlekowego eliminują toksyny pleśniowe.
  4. Nie przechowuj warzyw i owoców w workach foliowych (również w lodówce), bo to one tworzą właściwy mikroklimat do rozwoju pleśni.
  5. Nakrywaj jedzenie - by zarodki grzybów nie dostały się do Twojego jedzenia z powietrza.
  6. Zjadaj resztki w ciągu 2 dni.
  7. To, co szybko się psuje przechowuj w pojemnikach do żywności w lodówce lub zamarażaj.

Częstym objawem skażenia pleśnią jest spadek odporności i objawy przeziębienia. Warto wtedy pomysleć o dodatkowej podaży witaminy C.

Najlepiej więc unikać spożywania pleśni i dbać o zdrowie naszych jelit. To w nich bytują 'dobre' bakterie, które wspierają Twój organizm w walce z niejednym groźnym przeciwnikiem, w tym róznież w walce z grzybami.

dietetyk tychyjpghttps://www.facebook.com/dietetyktychy/