Właściwości kiszonek

Jestem bez wątpienia miłośniczką kiszonek (kiszenia), mlecznych napoi fermentowanych (maślanki, kefiru).  I bez wątpienia produkty te powinny znaleźć się na naszych talerzach.
O zaletach naturalnych probiotyków pisałam już nie raz, niemniej powtórzę:

  1. bogactwo witamin i składników mineralnych
  2. działanie przeciwzapalne
  3. regulowanie składu mikrobioty jelitowej
  4. poprawa trawienia
  5. usuwanie toksyn z organizmu
  6. niższa kaloryczność, mniej cukrów, dużo błonnika to wsparcie dla osób odchudzających się
  7. acetylocholina powstała w wyniku fermentacji wspiera układ krążenia
Tak więc kiśmy, ile się da:)


Niemniej są sytuację , w których nie wystarczy wspieranie naszej odporności probiotykami pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego. Bardzo często, by uzyskać efekty terapeutyczne konieczne jest zastosowanie probiotykoterapii szczepami  bakterii pochodzenia ludzkiego ( a nie roślinnego czy zwierzęcego).
Takie probiotyki możemy bezpiecznie zakupić w aptece.
Warto również pamiętać, że probiotykoterapia powinna odbywać się po konsultacji z lekarzem lub profesjonalnym dietetykiem. https://youtu.be/3z5-wZQI8Fg

Temat wpływu bakterii probiotycznych na nasz organizm pozostaje nadal niezbadany i na dzień dzisiejszy możemy śmiało powiedzieć, że niewiele mamy do powiedzenia:)
W celu poprawy zdrowia, w przypadku konkretnych chorób należy stosować konkretny (a nie jaki bądź) szczep bakteryjny.

Na zdrowie!