Czas na kiszenie ogórków.

Kiszonki są zdrowe i  tanie.
Jak przygotować sobie w domu naturalny probiotyk - kiszone ogórki?

Kup ogórki gruntowe - tyle, by zapełnić wybrany przez Ciebie słój czy garnek kamienny.
Ogórki pozostaw na 10-15min w ciepłej wodzie - po tym czasie wypłucz je pod bieżącą wodą.
Na dnie słoja umieść koper (zielony lub suszony)
Przygotuj czosnek - na słój 2,5l -  8 ząbków
Przygotuj chrzan  - na słój 2,5l - korzeń ok 6cm (pokrój go na słupki)
Wkładaj do słoja ogórki (dość ciasno) i przekładaj czosnkiem i chrzanem
Ogóki zalej ciepłą lub gorącą wodą z solą ( woda powinna być lekko słona)
Pozostaw słój na parapecie okna (słoneczna strona jest lepsza dla procesu fermentacji)
Po ok. 3-4 dniach ogórki gotowe! Smacznego:)


kiszenie ogrkw 5jpg