POKOCHAJ AWOKADO

Awokado to bardzo zdrowy owoc, który w przeciwieństwie do innych zamaist cukrów zawiera zdrowe tłuszcze. Jest taki maślany, że spokojnie zastępuje masło.
Przepis na awokadowe masełko:
1 dojrzałe , miekkie awokado
2-3 ząbki czosnku
szczypta soli himalajskiej do smaku
Awokado rozgnieć widelcem na gładką masę (możesz też zblendować). Dodaj wyciśnięty czosnek przypraw solą do smku. I gotowe!
Awokado zawiera sporo błonnika iwitamin w tym m.in. E (wit.młodości), C, A, K, B9(kwas foliowy) i minerały (m.in. potas i wapń).
Jest naturalnym źródłem glutationu, który wspiera regenerację wątroby oraz naszą odporność.


2018-11-09-14-46-38-318jpg

KIEDY Z CZŁOWIEKA STAJESZ SIĘ PACJENTEM...

Czy to komfortowe? Nie.
Czy to może Cię spotkać? Tak.
Dlaczego ważna jest profilaktyka, ruch, pozytywne myślenie, odrzucenie śmieciowego i wysokoprzetworzonego jedzenia?
Po to, by jak najpóźniej (lub wogóle) Twoja osoba stała się pacjentem.

Kto tej transformacji już choć raz jeden doświadczył, wie , że jest o co się bić!

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego uparcie zamiast wody pijesz coca-colę?
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego w Twojej diecie nie ma kiszonek?
Dlaczego nie uczysz swojego dziecka, jak zrobić kiszone ogórki i dlaczego trzeba rano zjeść śniadanie?
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego zamiast kolacji zajadasz słodycze?
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie spacerujesz?
Nie rozumiem, dlaczego nie słyszysz ptaków i nie tulisz się do drzew?
Nie rozumiem, dlaczego nie słuchasz swojego organizmu? 
Nie rozumiem, dlaczego nie ma w Tobie wdzięczności za to, że możesz wszystko.
Musisz jedynie rozwinąć świadomość. 
Rozmawiać z sobą. Rozmawiać z innymi. Zacząć czuć, że możesz dokonywać wyborów.

Masz wybór. 

Chcesz być sobą, czy pacjentem?
20180511_105348jpg

SYROP Z CZOSNKU - JAK ZROBIĆ?

Jesień idzie nie ma na to rady...
O właściwościach czosnku, cytryny, miodu, wody  opowiadałam i pisałam już nie raz.
Dziś zapraszam każdego do zrobienia z tych wszystkich składników syropu - prawdziwej torpedy w walce z wirusami i bakteriami.
Co potrzebujemy?
  • główka czosnku
  • sok z całej cytryny
  • 4-5 łyżek miodu
  • 1 szklanka, chłodnej, przegotowanej wody
Składniki blendujemy (najlepiej najpierw czosnek z odrobina wody i soku z cytryny). Pózniej łączymy wszystkie składniki. Miksturę przelewamy do butelki i zakręcamy. 
Pozostawiamy na 2 dni w zacienionym, suchym miejscu. Po tym czasie przelewamy syrop przez gazę do czystej butelki. Zakręcamy syrop. I trzymamy w lodówce.
Profilaktycznie każdy może pić 1 łyżeczkę syropu dziennie. Tym bardziej, że tak przygotowany syrop nie pozostawia zapachu czosnku w ustach.
Przy przeziębieniu, bólu gardła lepiej wypić w ciagu dnia 2 łyżeczki syropu.




20180924_131332jpg

CHLOROFIL NA RATUNEK

Kto mnie zna ten wie, że można mnie zobaczyć z butelką zielonej wody.
Każdego dnia do butelki wody dolewam sobie chlorofil ( dokładniej chlorofilinę sodowo- miedziową pozyskaną z chlorofilu w wyniku hydrolizy).
Chlorofilina, której używam ma miętowy posmak, co czyni ją orzeźwiającą.
Dlaczego to robię?
Bo wolę zapobiegać niż leczyć.
Na szczęście w ostatnich latach poważna nauka prowadząc poważne badania znajduje potwierdzenie tego, że gatunek ludzki powinien pozostać jak najbliżej natury.

Chlorofil, którego używam pozyskiwany jest z lucerny, której wyjątkowe zalety w żywieniu ludzi (i zwierząt) zostały przebadane naukowo.

Lucerna  i jej nadziemne części - liście, zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin B, C, D, E i K oraz składników mineralnych: potasu, żelaza, wapnia i fosforu.
To właśnie liście lucerny mają bardzo wysoką zawartość chlorofilu  fitozwiązku o najsilniejszym działaniu przeciwnowotworowym – zapobiega nowotworom układu pokarmowego – jelit (okrężnicy, odbytu), żołądka oraz przełyku, lucerna ma także działanie odtruwające [Głowniak i wsp., 2007; Grela, 2008; Gubała, 2007].

To mój sposób na wspieranie procesu detoksykacji organizmu.

Przez całe życie jesteśmy narażeni na ogromną ilość czynników, które nam szkodzą: stres, kiepskiej jakości żywność (nadmiar tłuszczy trans, cukrów, soli), używanie leków. 
Efektem przemian metabolicznych są substancje uboczne w tym toksyny, wolne rodniki, niestrawione resztki pokarmów. Jeśli nie zostaną zneutralizowane i usunięte, będę osłabiały nasz organizm i obciążały nasze narządy.

Chlorofilina wspiera mnie w walce z wolnymi rodnikami. Ma działanie przeciwzapalne, deteksykujące, przeciwkancerogenne. 
Jest niedroga i smaczna. Butelka starcza na 2 m-ce (dzienna dawka to 5ml) Ja najczęściej dolewam ją sobie do butelki z wodą i popijam przez pół dnia. Po otwarciu powinna być przechowywana w lodówce.

Jeśli chcesz kupić w cenie hurtowej zaloguj się z tego linka, zostań partnerem i zarejestruj się w opcji za 5 zł.

https://pl4287962.e-naturessunshine.com/


20180806_175536jpg

OLEJ Z CZARNUSZKI

Czarnuszka z nutką goryczy zwana często" złotem faraonów"czy czarnym kminkiem to kolejny skarb na liście leków nie z apteki.
Olej z czarnuszki (w sumie niedrogi) ma działanie:
  • przeciwzapalne i przeciwnowotworowe dzięki dużej zawartości  antyoksydantów i  substancji odtruwających
  • obniżające ciśnienie krwi
  • obniżające/ regulujące poziom cukru we krwi
  • stymulujące właściwą pracę trzustki i nerek
  • wspierające nasz organizm w walce z alergiami (również z objawami na skórze)
  • kojące przy wrzodach żołądka
  • regulujące pracę jelita grubego, wątroby, nerek
  • poprawia odporność organizmu na infekcje bakteryjne
Kupując zawsze wybieraj olej w ciemnym szkle, nierafinowany , tłoczony na zimno.
Ważne:
  • olej używaj tylko na zimno (sałatki, kasze, kanapki)
  • po otwarciu butelki przechowuj ją w lodówce
Polecam Wam zasadę różnorodności. Tak, by nasze menu było jak najbogatsze. Dotyczy to również wyboru tłuszczy roślinnych. Warto stosować wymiennie najlepsze dla naszego zdrowia rozwiązania. To oznacza, że kiedy zjecie już olej lniany, zakupcie sobie np. olej z czarnuszki. A jak i ten się skończy pokochajcie na jakiś czas np.oliwę z oliwek.

Osoby, które już chorują (cukrzyca 2, nadciśnienie, choroby wątroby, trzuski) powinny stosować olej z czarnuszki zdecydowanie częściej min. 1/2 łyżeczki 2 razy dziennie (najlepiej w trakcie posiłku)

Przeciwskazania: kobiety w ciąży, oraz kobiety starajace się zajść w ciążę, osoby z bardzo niskim ciśnieniem.
Na zdrowie!

Rysunek1jpg